Hej igen!!

Jag kommer i juni 2010 att åka till Israel och detta kommer jag därmed att publicera här på min blogg.

Uppdaterar bloggen snart igen!!

Apropå jiddish, så har jag funnit en mycket vacker opera :)

Lyssna och hör de vackra tonerna i denna musikal ur "Chaim ben Chaya" av Daniel Galay

http://www.youtube.com/watch?v=uN4h9I26UuA

Dessa barn är riktigt söta:

http://video.google.com/videoplay?docid=1364727954953370614#

Satt nyss och bläddrade i månadens nya Judisk krönika...

Jag blir alltid lika glad när jag hör att det dipper ner något i lådan och hoppas alltid lika mycket att det skall finnas en ny upplaga av "Judisk krönika" i min brevlåda. Något som det faktiskt gjorde i dag och apropå judisk krönika jah var tvungen att ta med en tecknad bild som var intressant. Ganska rolig ;) , eller ja hur man ser på saken. Men denna var det följande:

Rubrik: Apropå debatten om Humanisternas annonskampanj "Gud finns nog inte";



Det kanske inte syns vad det står, så jag skriver det här.

Den troende tänker: Gud finns därför tycker jag att man skall tro på honom

Ateist: Jag tycker att Gud inte finns. Det tror jag på

Agnostiker: Jag tror inte att Gud inte finns. Men jag kan ha fel.

Gud: Vem fan bryr sig?





Tänk om detta var möjligt :)


Något som lätt glömts bort...

Inte får vi vanliga svenska medborgare veta alla de bra saker som faktiskt sker mellan palestinier och israeler, till exempel de affärsuppgörelser som görs eller den hälsovård som många palestinier utan israelisk medborgarskap får ta del av i Israel. Bland annat så fick 7226 människor i Gaza utresetillstånd till Israel 2007. Dessa människor fick tillsammans med sina släktingar utresetillstånd till olika sjukhus i israel.  Bland annat så arbetar  organisationen Save A Child's Heart i Israel, för att kunna rädda hjärtsjuka barn i Mellanöstern.  Trots olika religioner och etnicitet får dessa barn vård av israliska läkare i Israel. Därmed är det viktigt att inte blunda för detta!

Källa: http://www.israaid.org.il/story_page.asp?id=1140


Aftonbladetsaffären är tyvärr bara en del av toppen av isberget;

Det är många saker som man märker har blivit värre för just den judiska befolkningen samt på Israel i Sverige, inte enbart genom aftonbladesaffären eller skandalen. Till exempel  förra året då vi israelvänner tillsammans med överlevande från förintelsen skulle göra den årliga "fredliga" minneståget med facklor för att hedra förintelsens offer sade Luleås kommun att den var inställt. Inställd, precis som i andra städer också så ville inte de svenska kommunerna vara med. Vad berodde detta på? Jo, Gaza kriget.  Detta bidrog till att många framförallt de överlevande tog väldigt illa av sig, då detta är ett sätt för dem att hedra dem som var med under förintelsen. Men denna händelse gjorde att Gaza kriget stämplades med nazismens illdåd, något som jag anser är helt fel. I Luleå i alla fall, bestämde vi i alla fall samfundet Sverige-Israel att vi skulle ha ett minneståg ändå.  Detta visar att vi ändå tar vår styrka och mod och går tillsammans för att visa att vi minns. Tillsammans med oss gick även ett antal politiker och detta kom även att sändas i tv. Vi hade, precis som under andra gånger polisskydd .

När det sedan åter igen gäller Aftonbladets affären skriver Carl Bilt i sin blogg om detta:

"Det är självfallet Aftonbladet som skall ta ansvar för sina beslut, och som har att förklara varför man i detta fall valde att publicera en artikel som man rimligen borde ha insett skulle leda till starka reaktioner" . (22 augusti 2009 kl 6:01 http://carlbildt.wordpress.com/2009/08/22/fortsatt-viktig-debatt/)





Hittade ett mycket bra citat idag, när jag läste om jiddish i Sverige:

Något man bör kanske fundera över, detta riktar sig framförallt om jiddish som språk. Men tyckte ändå citatet var klart och tydligt om vilket betydelse som jiddish har som minoritetspråk i Sverige:

"Den svenska judeenheten tillhör det svenska samhället och är samtidigt en del av den judiska disaporan, en dualism, som berikar dess liv. Dess fortlevande är icke blott ett judiskt intresse utan ett svenskt. Ty det är icke den jämnstruktna uniformiteten utan de många tonernas samklang som skapar den nationella kulturens rikare harmonier" (Hugo Valentin, 1964, s. 221)

Älskar denna låt :)

Siman Tov

Siman tov
Umazl tov
Y'he lanu ul'chol Yisrael

As Sung:
Verse (2x):tov, Umazl tov U-Siman tov
Siman tov Umazl tov, Umazl tov U-Siman tov
Siman tov Umazl tov, Umazl tov U-Siman tov
Y'he lanu

Siman tov Umazl
Bridge:
Y'he lanu, Y'he lanu
ul'chol Yisrael
Y'he lanu, Y'he lanu
ul'chol Yisrael


Vad är skillnaden att kränka judar eller muslimer?

Jag anser att detta bör vara en enkel fråga, att man ej skall kränka någon med annan etisk eller religös härkomst. Men efter att  FN har beslutat att man inte får kritiskera islam (islamofobi), samt denna artikel som Boström har skrivit, börjar man undra om reglerna gäller olika. Bland annat så återkommer det uppmärksammade rondellhundarna, då Nerikes Allenda chefredaktör blev mördhotad. När detta skedde försvarade sig Aftonbladet med att avstå från publicering då det kränker den muslimska världen.

Således ställer Lena Posner-Körösi (ordförande för Judiska Centralrådet i Sverige) en bra och tydlig fråga; Hur fritt kan får det fria tänkandet vara och på vems bekostnad? ( "Ok för Aftonbladet kränka judar" lena Posner-Köröso i Världen i dag 26/8, publicerat även på Israel-Palestinas hemsida)

Men detta förvånar mig tyvärr inte, eftersom detta är nog inte det första eller sista misstaget som aftonbladet kommer att göra...

Ett påpekande: jag anser inte att man skall kränka någon människa pga. deras religion, etnicitet osv.

Reflektioner kring aftonbladets artikel

Det är mycket intressant att följa debatten om vad som händer efter att man inser att Donald Böströms artikel om organstöderna bara var en ren myt. En myt lik många andra. Intressant är också att ett så gammal fall kopplas ihop med dagens diskussion om just Israels synpunkt angående just organstöld.

Vad har Donald Boström att säga om detta?

En annan intressant faktor är ju att Donald Boström anser sig ha rätt, varför tar han då inte fram dem bevisen? Varför blev han tyst?

Jag såg föresten debatten på svts hemsida angående detta och det var självklart intressant. Men jag ansåg att debatten om själva artikeln har vidgats mer till något annat. Det handlar mer om frågan vad antisemitism är, eller när ska det räknas som det. Enligt mig bör alltid en tidining se till att inte sådan propaganda sker, även om vi har yttrandefrihet i Sverige är det ändå viktigt att man alltid granskar en artikel innan den utges.

I debattproggramet som gick på svt.se inte för så länge sedan frågade man bland annat afyonbladets vd om varför de inte hade stoppat artikel, samt så frågade man även vad han själv ansåg om artikeln. Han sade bland annat att han inte tyckte det var något fel med artikeln och att stödde den fult ut. Det är här även viktigt att poängtera att det fanns olika åsikter om denna artikel på debatten. En viktig sak som de nämnde under debatten var att när artikeln har publicerats bland annat för engelska tidningar så har delar av artikeln tagits bort. Bland annat ord som rabbin.

Men jag som läsare ava fronbladet blir inte förvånad då jag själv har ett ganska bra hum över aftonbladets tidigare historia. Det tråkiga med detta är inte bara den radikala fudamentalism som råder, samt antisemitismen som präglas utan även att Sverige faktist inte längre anses som ett land att se upp till.

RSS 2.0